Elementor #3070

EN INTRODUCTION TILL RUGBY

Spelarnas säkerhet är det viktigaste

Rugby är en sport med mycket kontakt  För att få ut det mesta av sporten krävs att spelaren är förberedd både mentalt och fysiskt. Spelaren måste även veta hur man spelar på ett säkert sätt.

Rugbyns historia och värderingar

 

Enligt legenden tog en ung man vid namn William Webb Ellis, under en skolmatch i fotboll i staden Rugby i England år 1823, upp bollen med händerna och sprang mot motståndarnas mållinje.

Nu, två hundra år senare, har Rugby Union blivit en av världens mest populära sporter med flera miljoner personer som spelar, följer och uppskattar spelet.

Rugbyn har en unik värdegrund som har bibehållits under rugbyns utveckling. Rugbyspelare följer inte bara reglerna, utan även sportens anda.

Genom disciplin, kontroll och ömsesidig respekt skapas kamratskap och en känsla för Fair Play vilket ger den speciella rugbyandan.

Vart du än spelar, från klubblag till landslag, så är rugby en speciell sport som ger en unik upplevelse för alla inblandade.

World Rugby Värderingar och Playing Charter

2009 identifierade medlemsförbund Integritet, Passion, Solidaritet, Disciplin och Respektsom rugbyns definierande egenskaper. Dessa är nu kända som World Rugby grundvärderingar och finns inskrivna i World Rugby Playing Charter, ett dokument som är menat att  äkerställa att rugbyn behåller sin unika karaktär både på och utanför plan.

Rugbyns  ärderingar hjälper deltagarna att snabbt förstå spelets karaktär och vad som gör rugbyn till en sport som  pelas
av människor av alla former och  storlekar.

World Rugby Playing Charter är en del av rugbyns regelverk: World  ugby Laws of the Game och kan  addas ned från worldrugby.org/laws på ett antal olika språk (inte svenska).

I rugby skall man föra bollen över motståndarens mållinje och trycka den mot marken för att göra poäng.

Ovanstående beskrivning kan se enkel ut, med det finns en hake. För att flytta spelet framåt måste bollen passas akåt. Bollen kan sparkas framåt, men endast lagkamrater bakom eller i linje med den som sparkar får jaga efter bollen

Denna motsägelse skapar ett behov av lagarbete och mycket disciplin, eftersom en ensam spelare uträttar mycket lite på planen. Endast genom lagsamarbete kan bollen föras över till motståndarens målområde för att göra poäng och vinna matchen.

Rugby har några unika aspekter, men som i många andra sporter handlar det om att skapa utrymme för sin  agkamrat. Det lag som vinner är det  ag som bäst kan utnyttja de skapade utrymmena, samtidigt som man indrar motståndarna från att komma åt bollen.

Att göra poäng

Försök – 5 poäng

Försök görs när bollen läggs på marken inom motståndarnas målområde. Strafförsök kan ges om en spelare som skulle ha gjort försök stoppas av en motståndare på ett felaktigt sätt.

Målspark – 2 poäng

När ett försök har gjorts får laget chans på ytterligare två poäng. Detta görs genom att placera bollen i linje med där försöket gjordes, och sparka bollen över ribban och mellan stolparna.

Straffspark – 3 poäng

Straff tilldelas när en motståndare har brutit mot spelets regler. Laget kan då välja att sparka bollen mot mål.

Dropmål – 3 poäng

Ett dropmål görs i öppet spel när en spelare sparkar bollen mellan stolparna och över ribban på halv-volley.